בישראל, הרשות הרגולטורית האחראית לפיקוח על יבוא ויצוא מוצרי מזון היא משרד הבריאות (משרד הבריות). משרד הבריאות אחראי על בטיחות ואיכות מוצרי המזון ויישום התקנות הקשורות ליבוא מזון.
המחלקה הספציפית האחראית לטיפול בהיתרי יבוא מזון היא המחלקה לשירות מזון (שרות האוכל). מחלקה זו אחראית על מתן אישורים והסדרת יבוא והפצת מוצרי מזון בישראל.
אישור מזון רגיל (כל מזון שהוא אינו מזון רגיש) מוגש בדרך כלל על ידי טכנולוג מזון והוא מכונה גם אישור שירות מזון או אישור מטפל במזון, הוא מסמך המונפק על ידי משרד הבריאות המאפשר לעסקים או מפעלים לטפל, להכין ולמכור מזון באופן חוקי לציבור. היתר זה מבטיח שעסקי מזון עומדים בתקנות הבריאות והבטיחות, כגון אחסון מזון, טיפול ותברואה נאותים, כדי למנוע מחלות הנישאות במזון.
הדרישות הספציפיות לקבלת היתר מזון עשויות להשתנות בהתאם לתחום השיפוט.
כיצד מנפיקים אישור יבוא מוצר מזון רגיל ?
כדי להנפיק אישור יבוא רגיל של מוצרי מזון, בדרך כלל מבוצעים השלבים הבאים:
- הגשת בקשה למחלקה לשירות מזון במשרד הבריאות.
- איסוף כל המסמכים והמידע הנדרשים שמשרד הבריאות דורש לצורך בקשת היתר היבוא:
א. פרטי המוצר: תיאור מלא של מוצר המזון, כולל שמו, מרכיביו, הרכבו, האריזה והשימוש המיועד שלו.
ב. ציין את המדינה ממנה יוצא מוצר המזון.
ג. כל אישורי הבריאות והבטיחות הנדרשים, כגון דוחות ניתוח מיקרוביולוגי, תעודות בקרת איכות או אישורים רלוונטיים ממדינת המוצא.
ד. מידע על החברה או הפרט המייבאת, לרבות שם, כתובת, פרטי התקשרות וכל רישיון או היתר רלוונטי.
ה. ציינו את הכמות והערך של מוצר המזון המיובא.
ו. פרטים על שיטת המשלוח, חברת ההובלה ותאריך ההגעה הצפוי.
- תשלום של עמלות היתר יבוא.
- ממתינים לאישור: לאחר הגשת הבקשה, היא תעבור תהליך בדיקה של משרד הבריאות.
תהליך זה עשוי לכלול בדיקות לדוגמה או אימות של המידע שסופק. הזמן הנדרש לאישור יכול
להשתנות בהתאם למורכבות המוצר. - קבלת היתר היבוא: במידה והבקשה תאושר, תקבלו את היתר היבוא מרשות הפיקוח. היתר זה יפרט את התנאים וההגבלות ליבוא מוצר המזון, לרבות דרישות או הגבלות ספציפיות.